Fire principielle byggevejledninger til biogent og cirkulært husbyggeri - Vi glæder os til at kunne dele vores baggrundsmateriale i februar 25

Nye byggevejledninger baner vej for klimavenligt byggeri i Danmark

Fire nye byggevejledninger skal fremme brugen af biobaserede byggematerialer i dansk byggeri. Vejledningerne skal kombinere praktisk viden med den nyeste forskning.  Det sker som et led i Realdanias indsats Veje til biobaseret byggeri. Byggevejledningerne er målrettet professionelle inden for byggebranchen og uddannelserne.

Byggeriet står for omkring 30 procent af Danmarks CO2-udledning. De nye byggevejledninger skal bidrage til at nedbringe det tal ved at løse en af de store udfordringer ved omstillingen til biobaseret byggeri: Vejledninger og garantier for holdbarheden.

I øjeblikket er kun en begrænset mængde biobaserede løsninger beskrevet – især er der kun begrænset, dokumenteret viden indenfor de store mængder nye materialer i form af hamp, halm og græs. Byggevejledningerne skal forsøge at bygge bro mellem forskningens indsigter og håndværkernes praksis og dermed fremme brugen af biobaserede byggematerialer,

Gode byggevejledninger er en forudsætning for praktisk materialeanvendelse. Viden om biobaserede materialer nytter ikke i sig selv, hvis man ikke kan omsætte den viden til praksis. En af de største flaskehalse for de mere bæredygtige byggematerialer er manglen på byggevejledninger, som gør at håndværkere i dag ikke kan udstede garantier på deres arbejde.

Garanti er drivkraft for omstillingen

I øjeblikket bliver de biobaserede byggematerialer ofte solgt uden en autoriseret byggevejledning, der kan danne grundlag for gode garantiordninger. Derfor er håndværkerne tilbageholdende med at bruge dem.

Producenter af biobaserede materialer skal deltage i projektet og yde garanti til de løsninger og materialesammensætninger, som beskrives i byggevejledningerne. Denne garanti reducerer usikkerheden ved at anvende nye materialer. De fire byggevejledninger skal testes og formidles gennem kurser, workshops og rådgivning til håndværkere og arkitekter, så flere biobaserede løsninger kan blive anvendt til at bygge med i fremtiden.

Ved at samle al den viden vi har om biobaserede materialer og udvikle færdige byggesystemer, kan vi sikre, at det i fremtiden bliver meget lettere for bygherrer, håndværkere, forsikrings- og finansselskaber at projektere sundere og mere bæredygtige boliger. Der er tale om en grundig validering i forhold til byggelovgivningen.

 

Skal indsamle den nyeste viden

Den nyeste viden om de biobaserede materialer og løsninger skal nu indsamles af en rådgivergruppe ledet af Nikolova/Aarsø arkitekter, som i dialog med arbejdsgrupper bestående af håndværkermestre, arkitekter, leverandører og materialespecialister skal oversætte denne viden til konkrete vejledninger.

Byggebranchens omstilling til at bruge flere fornybare materialer med mindre klimaaftryk er komplekst og rummer en række risici. Det tager tid og sker ikke af sig selv. Især spørgsmålet om ansvar bliver tit en bremseklods. Byggevejledninger kan være med til, at erfaringer og indsigter indsamlet fra mange forskellige aktører kan omsættes til praktisk anvendelig viden og sikre, at byggerier kan få en lang levetid med de nye materialer.

Materialeproducenter og leverandører, der deltager i projektet, er Havnens Hænder, Woodfiber, Ecococon og Fremtidens fundament samt flere, som findes gennem projektet. Byggevejledningerne bliver offentliggjort her på vores nye hjemmeside efteråret 2025. Men allerede fra februar kan i følge med i udviklingen.